18 op 19 november 2001
Wat er in deze nacht, 18 op 19 november 2001 gebeurde, is eigenlijk met geen pen te beschrijven! Men moest dan wel in Amerika of in Azië zitten. We praten dan over een uitzonderlijk hoog aantal meteoren (leoniden, in dit geval), die per uur zichtbaar zouden zijn. Het zogeheten ZHR getal. Zenetial Hour Ration zou heel hoog zijn. Dit getal geeft het aantal meteoren aan die voor één waarnemer onder de meest ideale omstandigheden zichtbaar zouden zijn als het schijnbare vluchtpunt (radiant), van de zwerm in het zenith zou staan. Dat is recht boven je hoofd. Amerika en Azië lagen qua tijdstippen in de front row seats, laten we maar zeggen.
Deze voorspelde meteoren uitbarstingen kwamen uit en precies op de voorspelde tijdstippen! Het moment dat de aarde door verschillende dichtere oude stofsporen van de komeet 55P/Temple tuttle zouden trekken kwamen uit. Dit kwam omdat de komeet met een omlooptijd van 33 jaar wederom heel dicht in de buurt van de aarde was en het stof van de komeet dan daar dichter op elkaar ligt, alwaar de aarde dan doorheen beweegt. Dit resulteerde in een uitbarsting van het 6 en 7 revolutie stofspoor van de komeet boven Amerika om ~10:28 uur UT 18 november. Dat is 11:28 uur onze tijd en dus nog licht in Nederland. De volgende uitbarstingen zouden ongeveer 8 uur later om ~18:00 uur UT 18 november plaatsvinden boven Azië. Voor Nederland eveneens geen gunstig tijdstip (19:00 uur lokaal). Radiant te laag!
De aantallen in Azië, en in ons geval China lagen volgens de voorspelling rond de ZHR van 8000! en die van Amerika op ongeveer 2000! De voorspelling van Amerika, waar ook een delegatie van de DMS (Dutch Meteor Society ) gelegerd was, kwam goed overeen. de zhr bedroeg daar ook ~2000. De expeditie waar ik bij hoorde in China zouden een zhr dus van 8000 kunnen verwachten. Dit werd echter ongeveer een zhr van 3400 meteoren per uur! Nog een absurd hoog aantal! Waarschijnlijk heeft één van de oude stofsporen veel minder gedaan dan voorspeld. Desalniettemin zagen wij, zag ik, op het hoogtepunt meer dan 40 meteoren per minuut! En veel veel heldere! Over een lange stabiele periode van deze nacht. Echt Awesome.
Zie ook: https://www.dutch-meteor-society.nl/leoniden-2001/
Deze platen hieronder, met de oude analoge middelen die we hadden geeft daar maar een klein schijntje van weer! De nog beroemde Olympus Om-1 camera met hooggevoelige diafilms
Voor meer uitleg zie commentaar bij de foto's en natuurlijk de pagina: 5000 sterren reizen: Sino Dutch Leonid Expedition 2001
Heldere Leonide vuurbol. Eén van de vele!
18 op 19 november
Olympus Om-1 (analoge spiegelreflex met diafilm)
Miyun, China
korte leonide vuurbol nabij het radiant in de leeuw (Leo)
18 op 19 november
Olympus Om-1 (analoge spiegelreflex met diafilm)
Miyun, China
Nalichtend uitwaaierend geïoniseerd meteoorspoor (leonide). Ook wel persistent train genoemd. Als een meteoor of vuurbol erg helder is dan zal het geïoniseerde spoor dat is ontstaan door de wrijving van het meteoride deeltje met de lucht, hetgeen een meteoor veroorzaakt, zo helder zijn dat dat nog wel een half uur zichtbaar kan zijn!
Door de harde winden op die hoogte van zon 80 km hoogte gemiddeld zal dit spoor langzaam uitwaaieren en van vorm veranderen en verdwijnen.
Dit zijn zeldzame opnamen! Komt niet vaak voor, dat ze op één nacht zo vaak te zien waren! maar met zo een hoge zhr en veel heldere vuurbollen is dat dus wel mogelijk!
18 op 19 november
Olympus Om-1 (analoge spiegelreflex met diafilm)
Miyun, China
Leoniden verdwijnen richting het ANTI-radiant!
18 op 19 november
Olympus Om-1 (analoge spiegelreflex met diafilm)
Miyun, China