Op deze pagina tref je de meest recente foto(s) aan die ik gemaakt heb. later worden ze dan weer bij de juiste pagina gevoegd.
Laatste foto bovenaan.
Het kan ook sterrenkundig nieuws zijn, zoals een nieuwe komeet of zichtbare meteorenzwerm.
Shelfcloud (Plankenwolk) Vriezenveen (De Pollen) 9 juli 2024
Hieronder een plankenwolk, oftwel een shelfcloud. Die ik hier heb gefotografeerd was begonnen als een gigantisch indrukwekkende shelfcloud! Eenmaal aangekomen met het front en het bijbehorende onweer was de shelf enigzins wat aan schoonheid verloren. Maar desalnietemin nog een hele fraaie! Bovendien was de shelf in het begin nog iets aan het zicht ontrokken door een buiencomplex dat in Twente voor de grote lijn met buien vooruittrok. helaas heb ik geen bliksem opnamen kunnen maken, omdat toen het donker werd het onweer al weer op zijn retour was en in eerste instantie pal boven het hoofd. en dan kun je geen opnamen maken. Gelukkig heeft de storm en de felle buien en het hevige geflits geen hele ernstige schade deze dag in Nederland veroorzaakt. In Belgie was er echter een tornado ontstaan.
Hieronder een van de vele platen die ik in de nacht van 10 op 11 mei geschoten heb met mijn ongemodificeerde Canon Eos 400D. Ik moest de telescoop doen in Lattrop en heb met de mensen samen naar het eerste en het tweede display poollicht van de avond gekeken. Dol enthousiast waren ze. Pas later kon ik zelf bezig met het fotograferen van het poollicht. dit heb ik nog volgehouden tot 03:45 uur. Toen was de activiteit nog hoog, en tijdens dit schrijven op zaterdagochtend 11 mei is die nog steeds hoog! Hieronder de eerste foto's van vrijdag 10 op zaterdag 11 mei.
Er volgen er nog een paar meer.....Ook wat filmpjes.
Op naar de volgende nacht!
Schwarzwald 8 t/m 15 augustus 2023
Elk jaar in augustus vallen er de Perseïden meteoren. Dat mag geen onbekende meer zijn. Elk jaar besteden ze er aandacht aan en ook onze eigen sterrenwacht doet dat. Zij was zelfs twee dagen geopend voor het publiek om samen met hen de vallende sterren te bekijken. ook de media was langs geweest bij de sterrenwacht, waaronder Hart van Nederland. Alleen ik was met mijn jongste zoon van 17 een week op vakantie naar het hoog Zwarte Woud in Duitsland. Voor 1 een vakantie en 2 astrofotografie en de perseïden. Dat eerste is sowieso gelukt. Mooi weer gehad en leuke dingen gedaan, waaronder afgerold van de langste rodelbaan in Duitsland. Bijna 3 km lang! En natuurlijk de Feldberg op geweest. Daar zou je trouwens magnifiek kunnen waarnemen! Bij tijd en wijle doen ze dat daar zelfs ook met publiek, tijdens een perseiden maximum nacht. Althans dat las ik. Wij hebben ons beperkt tot onze eigen appartements tuin bij de villa met een goed uitzicht op het zuiden en een groot stuk van het noorden. En daar bij ons huis was het behoorlijk donker en op bijna een km hoogte zat je boven het stof in de atmosfeer, die zich het meest in de eerste km bevindt. Lichtvervuiling is daar veelal niet aan de orde. Ideaal dus. Sternschnuppen im Schwarzwald!
Hieronder de astrofoto's in chronologische volgorde, die ik haast elke nacht wel kon maken, omdat het geheel of gedeelte van de avond /nacht helder was. Ik liet wanneer mogelijk een Canon 400D (niet gemodificeerd, constant opnames maken van 20 tot 40 sec, achter elkaar. Daar zat dan een door mij tweedehands aangeschafte Samyang 14mm f2,8 lichtsterke , extreme groothoek op. Om zoveel mogelijk hemel te dekken. Prachtige lens. Lichtsterk en best nog wel scherp, zonder teveel vervorming in de hoeken. Ik ving drie keer een perseïde vuurbol en wat zwakkere. het hadden er meer kunnen zijn, zij het niet dat wij juist op de max momenten van de zwerm bewolking hadden door een venijnige onweers storing die over het gebied sleepte in die periode. Nog een fikse onweersbui gehad overigens. Veel felle weerlichten en enkele inslagen dichtbij in de middelgebergtes om ons heen.
Ben niet gauw bang voor onweer, maar deze keer kneep ik hem wel een beetje! Was ook niet te fotograferen! Teveel bewolking, regen en wind.
De maximum nacht 12 op 13 augustus was het bij ons in het Zwarte Woud, op onze lokatie helder tot ongeveer 02:30 uur . Dat eindigde geleidelijk met horten en stoten van buienrestanten. Vooral mijnzoon heeft toch nog veel Perseïden gezien, waaronder zijn eerste echte vuurbol en helderen die er tegen aan zaten. Ik heb ook best wat gezien, maar was in het begin nog bezig met de poolafstelling van de staradventurer en de gemodificeerde Canon 60D. Ik was ook in de veronderstelling dat het de hele nacht net goed zou gaan.....
Helaas was het de nacht daarna bewolkt! Toen kwam die pittige maar snelle onweersbui over. Deze 13 op 14 nacht is meestal goed voor, vooral in de avond, dus na het maximum, voor de wat heldere perseïden. Dat hebben wij helaas gemist dus.
In Nederland was het in Lattrop op de eerste publieksavond, de nacht 11 op 12 helaas ook bewolkt. Bij ons helder. Het publiek dat op de max nacht kwam had geluk! 12 op 13 was helder op de sterrenwacht, zoals in bijna heel Nederland. Ook de nacht daarna was helder grotendeels. De meteoren foto's hieronder zijn collages van meerder meteoren bij elkaar geplakt. Je kunt dan duidelijk het vluchtpunt (radiant) herkennen als je de perseïden achterwaarts doortrekt.
Verdere info op de opnamen! later zullen deze opnamen weer op hun juiste pagina geplaatst worden. De meer sfeeropnamen met sterren, zoals de eerste hieronder zijn gemaakt vanaf het grote balkon van de vakantiewoning en is oost ongeveer.
Scroll ook even verder naar onderen. Daar staan nog nieuwe astrofoto's die ik afgelopen maanden nog gemaakt heb op de sterrenwacht.
De waarneem en astrofotografie apparatuur.
De fantastische lokatie!
De Canon 400D met Samyang 14mm f2,8 groothoek voor sfeer/ Landschap en meteoren.op het balkon.
Uitzicht tijdens de wachtrij voor de langste rodelbaan van Duitsland. De Hasenhorn Coaster in Todtnau! 2,9 km!
Panorama vanaf de Feldberg (1493 mtr) Hoogste van het Schwartzwald.
Opstelling van de staradventurer en de 60D. en de ligbedden voor de meteoren in de tuin van het huis.
Freiburg: De Freiburger Münster. Open maaswerk kerktoren, Gotische bouwkunst. de toren is 116 meter hoog! Vergelijkbaar met de Dom in Utrecht en de hoogte van de saturnus 5 raket, die mensen naar de maan bracht.
We hebben deze toren beklommen. volgende afbeelding is daarvan af genomen. Dit is de opengewerkte (maas) spits van binnenuit.
Planetarium van Freiburg geweest. voorstelling van een uur over zwarte gaten en de sterrenhemel. Mooi om te zien hoe anderen dat doen. Het was echt prachtig!