Ik weet niet meer wanneer ik deze opnamen heb gemaakt? En waar ik de orginele opnamen heb gelaten. Vandaar de hele kleine afbeeldingen.
Dit zijn scans van dia's.
29 op 30 oktober 2003 Lattrop en Willemshaven (Dl)
Dit was het begin van een tweetal nachten met waanzinnig poollicht! Alles nog gefotografeerd met de Olympus Om-1 analoge camera en diafilm. In deze periode van het zonnevlekken maximum (om de 11 jaar), zijn er veel meer uitbarstingen dan normaal en vaak ook veel heftiger. Dit was zo'n periode. Deze uitbarstingen veroorzaken immers het poollicht op aarde. Mits ze natuurlijk precies aard gericht zijn. een zogeheten CME. Coronal Mass Ejection. Zie ook de pagina: 'Over poollicht' Het verhaal dat ik destijds optekende staat hieronder. Opnamen corresponderen met het verhaal ;
Dinsdag 28 oktober ‘s middags om 13:10 uur onze tijd had zich tot dusver de heftigste uitbarsting ooit (sinds 14 jaar) voorgedaan! Een X17 flare. Full halo CME. (voor de kenners). Dit moest wel flink wat opleveren! Ook voor onze streken. Door de hoge snelheid van deze geladen wolk, zo’n 1200 km/sec!! werd hij al snel bij de aarde verwacht en zou lang in activiteit aanhouden! Het schokfront kwam aan in de ochtend van woensdag 29 oktober. Normaal gesproken zou dat voor ons te vroeg zijn en in de avond/nacht allang geluwd zijn. Gelukkig was dat nog niet zo en kon het avontuur beginnen. Dat blijkt al uit deze foto Opname 1 en 2. Reeds voor 19:00 uur die avond werd er meteen al poollicht waargenomen trouwens! Deze opname is de eerste die ik nam bij sterrenwacht Cosmos in Lattrop. Waar ik mij naar het eten naar toe haastte! Er was een groene gloed te zien met af en toe wat witte stralen. Arjan P. die het nog nooit gezien had ging compleet uit zijn dak. Arnold T. en ik waren nog niet echt onder de indruk op dat moment, maar voelden wel dat het wel eens heel speciaal zou kunnen gaan worden.Het weer was een ander probleem! Verder waren we nog in het gezelschap van Tonny E. , en Gerard G. Gerard heeft nog enkele fraaie opnamen met een digitaaltje gemaakt!Op het moment was het nog redelijk helder in Lattrop, maar er kwam voorspelde bewolking vanuit het westen en zuiden opzetten! Bij deze opname kan men lichtelijk wat verticale strepen ontwaren, de zogenaamde streamers. Opname 3 ; De groene band werd bij tijden wat feller en werd wat opgelift van de horizon.
Besloten werd om richting noordwest Duitsland te rijden, oftewel Ostfriesland. Daar waren de kansen op wat langer aanhoudend helder weer het grootste, mede geholpen door de kennis van Carl J. op het thuisfront dat moment! Met de auto van Arjan zijn we toen met Arnold rond 20:15 uur vertrokken richting snelweg A31, die voor ons redelijk dichtbij ligt. Opname 4 is dan de eerste vanaf deze locatie zo'n 50 km onder Willemshaven. In the middle of nowhere op een akkerland met een mooi panorama aan de noordelijke horizon. Nevelig was het wel. Alhoewel het wel beter werd voorbij middernacht. Dit nevelige effect gaf wel een mooie sfeer aan het totaalbeeld! Opname 5 ; De Grote beer ansich in poollicht gehuld. Opname 6 ; Na 23:00 uur ongeveer liep de activiteit zo af en toe behoorlijk op waarbij het enthousiasme van ons behoorlijk deed gelden in het aantal decibels. Arjan begon spontaan te klappen, hetgeen me even deed denken aan de zonsverduistering van 1999! Flinke rode oplevingen en lange felle witte, soms rode streamers. Op mijn opnamen zijn ze niet te zien, maar ze waren er wel degelijk. Waarschijnlijk toch te kort belicht op een te laag gevoelige film, en de verkeerde film? Nu weet ik voor de volgende keer beter. Op poollicht kun je hier natuurlijk niet zo vaak oefenen ;-). Ondertussen hadden we al een tijdje gezelschap gekregen van twee andere amateur astronomen, waaronder Jeroen K. die ik al jaren niet meer gezien had en kende van volkssterrenwacht Corona Borealis waar ik in 1988 ben vertrokken i.v.m verhuizing. Zij kwamen uit Arnhem en hebben ons gevonden middels het fantastische GPS-systeem. De coördinaten waren door Arjan via sms doorgegeven. Arjan beschikt ook over GPS in zijn auto. Opname 7 ; Toen de activiteit voor een tijd inzakte hebben we een aardige poos in de auto naar o.a oude fantastische klassiekers geluisterd, zoals Silent Lucidity van Queensryche en probeerden tevens wat warm te worden. Na enen leefde het poollicht weer op en inmiddels waren Jeroen en gevolg vertrokken richting huis. Lydia werd gebeld en zij ging ook compleet uit haar dak die met gevolg net gearriveerd was op een locatie niet ver van ons. Wederom felle stralen en rode dansende vlakken! De vlakte was wederom weer vol kabaal! De crashaktie had zijn doel inmiddels al bereikt! Op deze opname (7) zijn vaag wat streamers te herkennen. Opname 8 ; Arjan en Arnold als silhouet tegen de achtergrond van de constant zichtbaar blijvende groene lichtbal boven de noordelijke horizon. Het viel niet mee voor hen om 40 seconden lang stil te moeten blijven staan voor deze opname in de kou :-P Maar bedankt!
Opname 9 ; De reden dat het poollicht rond middernacht vaak heftiger wordt, komt doordat de aurora-ovaal dan verder over onze omgeving licht. Deze ring van aurora is langgerekt vanuit de ruimte gezien en het langste recht tegen over de zon. Bij ons ligt hij dus het gunstigst tegen middernacht.
Uiteindelijk moesten we er een punt achter zetten, daar Arjan ook weer vroeg op moest i.v.m werk. Toen666 we wegreden zag ik vanuit het raam weer witte streamers opleven. Al gauw reden we de bewolking en nevel binnen en beseften dat we de juiste keuze hadden gemaakt, overigens nog niet wetend wat ons de volgende nacht te wachten stond!!!!! Einde nacht 29 op 30 oktober 2003.
Opname 4
Willemshaven (Duitsland)
Opname 5
Willemshaven (Duitsland)
Opname 6
Willemshaven (Duitsland)
Opname 7
Willemshaven (Duitsland)
Opname 8
Willemshaven (Duitsland)
Opname 9
Willemshaven (Duitsland)
30 op 31 oktober 2003 Bussloo, Twello en Almelo
Deze avond spande de kroon! Een nieuwe uitbarsting van zonnevlek 486 veroorzaakte een nog feller poollicht dan de nacht er voor! Gek genoeg was deze nieuwe CME iets minder krachtig dan de X17 flair van de nacht er voor. Jammer dat er toen nog geen goede digitale camera's bestonden.
Maar even zo goed toch nog een redelijk beeld van deze fantastische nacht!
In de vroege vooravond van 30 oktober haastte ik mij naar mijn zus Judith. Zij was net zo enthousiast als ik zelf. De verwachtingen voor deze nacht waren hoog gespannen. Maar ja dan moet het wel ergens helder zijn.
Hoe de weersituatie destijds was, weet ik niet meer precies. Op satelliet beelden en telefonerend met andere waarnemers, besluiten we samen in de auto te stappen naar helder weer in de buurt van Deventer en Bussloo. Daar zouden we Lydia en haar vriend ontmoeten. Zo gezegd zo gedaan. Uiteindelijk komen we samen uit bij de recreatievijver op Bussloo. Wat we daar zagen spande letterlijk de kroon! Hele hemel rood en fluctuerend van witte en rode poollicht strepen en gordijnen, tot in het zenith. Daar was zelfs even een aurora kroon zichtbaar! Ongekend voor onze breedtegraden! Bijna heel oplettend Nederland heeft deze nacht zich staan te vergapen aan dit schouwspel. Mijn zilverkleurige camera op statief kleurde gewoon rood van deze weerspiegeling! Daarna zijn we de hele nacht met elkaar op wat ander locaties wezen kijken en fotograferen. Getuige de opnamen hieronder. Alles ging door tot haast in de schemer. Maar helaas moest er natuurlijk nog gewerkt worden de volgende dag.... Dus op een gegeven moment moesten we gewoon naar bed! de laatste opnamen waren weer bij huis in de buurt. Weiteman, Vriezenveen. We stevenen op het moment 2023 weer af op een zonnevlekken maximum. Dus dat wordt weer opletten geblazen komende jaren!
22:15 uur
Recreatieplas, Bussloo
Olympus Om-1
22:30 uur
Recreatieplas Bussloo
Olympus Om-1
Aurora kroon in het zenith. helaas slechte opname!
22:30 uur
Recreatieplas Bussloo
Olympus Om-1
Tussen 23:15 en 23:30 uur
Twello
Olympus Om-1
Tussen 23:15 en 23:30 uur
Twello
Olympus Om-1
Tussen 23:30 en 00:20 uur
Twello
Olympus Om-1
Tussen 23:45 en 00:20 uur
Twello
Olympus Om-1
Tussen 23:45 en 00:20 uur
Twello
Olympus Om-1
Tussen 23:45 en 00:20 uur
Twello
Olympus Om-1
Tussen 01:15 en 01:30 uur
Almelo, Vriezenveen (weiteman)
Olympus Om-1
Tussen 01:15 en 01:30 uur
Almelo, Vriezenveen (weiteman)
Olympus Om-1
Tussen 01:15 en 01:30 uur
Almelo, Vriezenveen (weiteman)
Olympus Om-1
Tussen 01:15 en 01:30 uur
Almelo, Vriezenveen (weiteman)
Olympus Om-1